Dangerous Minds store in Alexandroupolis

Το κατάστημα Dangerous Minds βρίσκεται σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Αλεξανδρούπολης και είναι το πρώτο εκ τριών καταστημάτων της ίδιας επωνυμίας. Μια εκ βάθρων ανακαίνιση και του χώρου αυτού κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να συνάδει συνθετικά και εμπορικά με τα άλλα δύο καταστήματα που έχουμε σχεδιάσει στην Αθήνα και την Κομοτηνή. Το κατάστημα αποτελείται από ένα ισόγειο επιμήκη χώρο 40 m² και έναν αρκετά ευρύχωρο υπόγειο χώρο 130 m². Όσον αφορά στo ισόγειο, η χωροθέτηση των λειτουργιών άλλαξε ριζικά. Toreceptiondesk- counterτοποθετήθηκε κοντά στην είσοδο του μαγαζιού, προκειμένου για την άμεση υποδοχή του κοινού από το προσωπικό. Το έπιπλο της reception αποδόθηκε με extra clear triplex γυαλί, καθρέπτη και μαύρη λαμαρίνα για την πλήρη εναρμόνισή του με τον χώρο. Η αποκάλυψη της δεξιάς πέτρινης λιθοδομής, μέχρι το ύψος του παταριού και ο χρωματισμός της στη λευκή απόχρωση των υπολοίπων τοίχων, δίνει ένα έντονο ανάγλυφο, ώστε με την εφαρμογή γραμμικών ραφιών από λευκή λαμαρίνα, να δημιουργηθεί ένα ήπιο αλλά ενδιαφέρον φόντο για την προβολή των υποδημάτων. Κοντά στο δάπεδο, που έχει ολοκληρωτικά διαμορφωθεί με λευκή πατητή τσιμεντοκονία και στους δυο ορόφους, συναντώνται μαρμάρινα boxes, στο ίδιο μήκος των μεταλλικών ραφιών, τα οποία συμβάλλουν με ένα διακριτικό τρόπο στην πλήρη ανάδειξη του προϊόντος. Η αίσθηση ενός boxi n a box για το υπερκείμενο πατάρι όπου βρίσκεται η αποθήκευση των υποδημάτων επιτεύχθηκε με την αποκόλληση του όγκου από τα υπόλοιπα στοιχεία του κελύφους και με έναν κρυφό φωτισμό κατά μήκος όλου του ύψους του διώροφου πλαϊνού τοίχου και της οροφής να τονίζει αυτό τον διαχωρισμό. Η δημιουργία ενός γραμμικού ανοίγματος και η εφαρμογή ενός τύπου εξώστη μπροστά του, συμβάλλει στην ψευδαίσθηση της ύπαρξης μιας ξέχωρης χρήσης μέσα στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο.

Όσον αφορά στον υπόγειο χώρο, η πρόσβαση σε αυτόν έγινε με μια καινούργια μεταλλική σκάλα βαμμένη σε μαύρο χρώμα, μία σχεδιαστική τεθλασμένη μονοκονδυλιά με την πιο ελαφριά δυνατή μορφολογία. Σε επίπεδο χωροθέτησης των λειτουργιών, στο υπόγειο άλλαξε ριζικά η παλιά διάταξη, αφού τμήμα του παλαιού αποθηκευτικού χώρου προσαρτήθηκε με την προβολή και διαμορφώθηκε ένας νέος χώρος συναντήσεων- chatroom, σε άμεση αντιστοιχία με τον περιβάλλοντα χώρο προβολής των προϊόντων, αλλά και σε πλήρη αντίθεση με αυτόν, σε επίπεδο υλικών, υφών και χρωμάτων επένδυσης του χώρου αυτού. Ενώ στο ισόγειο επικρατούν οι λευκές αποχρώσεις, εδώ το λευκό έχει μείνει ως χρώμα των υφιστάμενων τοιχοποιιών και του δαπέδου, ενώ όλες οι μεταλλικές κατασκευές που δημιουργήθηκαν για να παρέχουν την απαραίτητη κρέμαση των ενδυμάτων απέκτησαν μαύρο χρώμα, προκειμένου να διαφοροποιούνται από το περιβάλλον που τις περικλείει. Κεντρικά στον χώρο και προκειμένου να δημιουργηθούν αυτόνομα σημεία προβολής των προϊόντων, προσπελάσιμα περιμετρικά από τον χρήστη – πελάτη, βρέθηκαν ξανά παραλληλόγραμμοι όγκοι – boxes από λευκό μάρμαρο Calacatta, καθρέπτη, λευκή και μαύρη λάκα. Δύο γραμμικοί τέτοιοι όγκοι από μάρμαρο χρησιμοποιήθηκαν και ως πάγκοι δοκιμασίας των υποδημάτων.

Τέλος, το chatroom διαφοροποιήθηκε από τον υπόλοιπο χώρο με μια τζαμαρία, που του προσφέρει μερική ιδιωτικότητα, χωρίς να χάνεται η οπτική επαφή. Με τον τρόπο αυτό, ο διερχόμενος πελάτης μπορεί να δει την επιτοίχια φύτευση πίσω από τα μεταλλικά λευκά διαχωριστικά που επενδύουν τους δυο τοίχους του χώρου αυτού, που είναι και το μοναδικό σημείο ύπαρξης ενός άλλου χρώματος, εν προκειμένου του πράσινου, μέσα στην απόλυτη παλέτα του λευκού – μαύρου.

Marina Alexandridi // Ioanna Vouzi

 






webrey
website development
Copyright © 2016 All Rights Reserved